project for life.nl

HDMI kabel (laten) maken

Als je een speciale HDMI kabel zoekt dan kan het zijn dat je hem zelf moet maken of een bedrijf zou moeten vinden om hem te laten maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een kabel door een nauw gat in de muur wilt laten lopen of als hij een heel specifieke lengte moet hebben, bijvoorbeeld 1,32 meter. Is het makkelijk om zelf een HDMI kabel te maken? In deze blog gaan we daar op in.

HDMI gereedschap

Er zijn kits te koop om zelf HDMI pluggen te kunnen monteren. Dat zijn meestal krimptangen zoals je ze misschien ook wel kent van de RJ45 netwerkkabels. Ook zijn er soldeerkits en zelfs pluggen die je los kan halen en weer vast kan klikken op de HDMI kabel.

Een HDMI plug monteren met een krimptang is niet gestandaardiseerd zoals dat bij netwerkkabels wel zo is. Een tang van een bepaald merk kan alleen pluggen van dat ene merk krimpen. Let daar goed op! Deze tangen hebben ook een iets ander prijsje dan een gewone krimptang. Vaak kosten ze rond de 200 euro.

HDMI plug solderen

In een HDMI kabel zitten negentien koperen aders. Deze aders verzenden de audio- en videosignalen met hoge snelheid over de kabel heen. Daarom komt de aansluiting zeer nauw. Omdat het een digitaal signaal is, is de overdracht onvergeeflijk. 1 ader die slecht contact maakt zorgt er voor dat je zwart beeld aan het bekijken bent. Dat betekent dat het solderen heel secuur dient te gebeuren.

Omdat het 19 aders zijn, is het zeer moeilijk om goed te solderen. De 19 aders dienen namelijk op een lengte van ongeveer 1 centimeter gesoldeerd te worden. Je hebt dus ongeveer een halve millimeter per koperader. In de praktijk is het zelfs voor de geoefende elektrotechnicus te moeilijk om zo’n plug foutloos te solderen. We raden daarom af om deze manier te gebruiken om zelf een HDMI kabel te maken.

HDMI pluggen die los te halen zijn

Merken zoals Oehlbach en Supra hebben bepaalde productlijnen voor de installateur. Bij Oehlbach heet dit bijvoorbeeld Pro-In. In de Pro-in lijn worden HDMI kabels uitgebracht waarvan de HDMI pluggen los te halen zijn. De plug is eenvoudig los of vast te klikken en te vergrendelen met schroefdraad. Dit is ideaal voor de monteur die ter plaatse een HDMI kabel door een buis moet trekken.

Supra heeft een vergelijkbare oplossing met hun Met-B HDMI kabels. Deze kabels hebben metalen kappen over de plug zitten, die met een schroefje vast zitten. Je kan ze daarom los schroeven. Op die manier past de kabel bijvoorbeeld door een ¾” buis.

Kijk voor deze oplossingen bij de specialist in HDMI kabels, Kabeltje.com.

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 project for life.nl

Thema door Anders Norén