project for life.nl

Project RIB boot om levens te redden

Een rubberboot is een toegankelijke manier om je over het water te bewegen. Als je wat extra vaarcomfort wil en wat behendiger over het water wil bewegen dan is een RIB boot een betere variant. RIB boot staat voor Rigid Inflatable Boat. Het is feitelijk een rubberboot met een harde V-vormige onderkant. Deze onderkant zorgt ervoor dat de vaareigenschappen vele malen beter zijn. Het is niet voor niets dat de Koninklijke Nederlandse reddingsmaatschappij ook gebruik maakt van de RIB boot maar dan wel in een zeer grote variant. Er is best veel te lezen over deze bijzondere boot en daarom goed om er een keer een goed blog over te schrijven zodat je weet wat er mogelijk is. Lees daarom snel verder.

Welke maten RIB boot zijn er op de markt?

Je zou zeggen dat het de grotere rubberboten zijn, maar de RIB boot is al beschikbaar vanaf 2,5 meter. Eigenlijk is dit formaat alleen geschikt om in je eentje in te varen. Dan kan je er overigens lekker mee stunten over het water omdat je door de V-vorm aan de onderkant mooie scherpe behendige bochten kunt maken. Als je deze als bijboot gebruikt kunnen je kinderen hier dus een hoop plezier mee beleven. Daarnaast is dit formaat ook prima geschikt om mee te nemen als je met je jacht op vakantie gaat. Dan heb je toch een toegankelijke manier om even snel richting de wal te varen en wat boodschappen te doen. De maten gaan na dit kleinste formaat steeds met een halve meter voorruit. De kleinere maten hebben alleen een buitenboordmotor en zodra de maten groter worden zijn er ook boten beschikbaar met een stuur. Dit maakt het varen wat comfortabeler. Je ziet dat een dergelijke RIB boot veel gebruikt wordt om zeilers in een eenmansklasse mee te trainen en te coachen. Je kunt namelijk makkelijk meevaren.

Welke motor moet er achter mijn RIB boot?

Zoals ik hierboven al aangaf zit er meestal een buitenboordmotor achter een RIB boot. De kracht van een buitenboordmotor wordt uitgedrukt in PK’s en het aantal is te lezen op de achterkant van de motor. Voor de kleinste formaten zou je ook kunnen kiezen voor een elektrische motor. Ook nog eens lekker goedkoop en heel milieuvriendelijk en stil. Je haalt hier niet echt grote snelheden mee, maar als je dat niet belangrijk vind dan is het een uitkomst. Verder is mijn tip om je goed te laten adviseren welke motor geschikt is voor je RIB boot dit bepaald namelijk in belangrijke mate het vaargedrag.

Vorige Bericht

© 2024 project for life.nl

Thema door Anders Norén