project for life.nl

Een vaderschapstest geeft zekerheid

Soms zijn er omstandigheden waarin niets in het leven meer zeker lijkt. Deze omstandigheden overkomen je en je moet daar je weg in zien te vinden. Zekerheid is dan een belangrijk iets. Je kunt zekerheid over veel dingen krijgen. Door een dokter of een advocaat te raadplegen, door een zwangerschapstest te doen of door een vaderschapstest te doen. Het lijkt erg onromantisch, zo’n vaderschapstest, maar soms is het gewoon even nodig. Zeker wanneer jij en je ex uit elkaar zijn en jij wel zeker wilt weten dat je de vader bent van het ongeboren kindje. Of wanneer je twijfelt aan een one night stand. Een vaderschapstest kan dan uitkomst bieden. Een vaderschapstest is niet automatisch rechtsgeldig, maar kan dat wel gemaakt worden.

Stiekem een vaderschapstest doen omdat jij twijfelt, dat kan niet

Vertrouw je je vrouw of vriendin niet? Dan is het tijd voor een goed gesprek. Zeker wanneer zij zegt zwanger te zijn van jou. Dat gesprek kan natuurlijk heel hoog oplopen, maar wel opluchten. Heb je er na het gesprek nog geen vertrouwen in dat jij de vader bent? Dan kunnen jullie samen een vaderschapstest laten uitvoeren. Je kunt niet stiekem wat haren van haar kussen plukken, dat is niet genoeg. Het is een test die jullie echt in overleg moeten doen. Ook vanwege de kosten die er aan verbonden zijn.

Wat moet je doen voor een vaderschapstest?

Op het moment dat het duidelijk is dat de dame in kwestie meer dan 9 weken zwanger is, kunnen jullie een testkit aanvragen. Zij doneert wat bloed (dat gaat dus echt niet stiekem) en jij doneert wat wangslijm. Dan sturen jullie de vaderschapstest op naar het laboratorium. In het laboratorium wordt uit het bloed van de moeder het dna van de baby gehaald. Dit wordt vergeleken met het dna uit jouw wangslijmvlies. Dit kan aantonen dat jij de vader bent. Maar het kan ook aantonen dat jij niet de vader bent.

Is zo’n vaderschapstest rechtsgeldig?

Om de vaderschapstest rechtsgeldig te maken moet er nog een extra handeling plaatsvinden. Dat rechtsgeldig maken kan van invloed zijn op de alimentatie of op het bezoekrecht. De kosten voor het rechtsgeldig maken van de test zijn er niet standaard bij inbegrepen. In veruit de meeste gevallen hebben de moeders en de (potentiƫle) vaders genoeg aan de uitslag van de reguliere test. Alleen als er een rechtszaak uit voortkomt is het rechtsgeldig maken van toegevoegde waarde.
Vaderschapstest

Verder Bericht

Vorige Bericht

© 2024 project for life.nl

Thema door Anders Norén